Μελισσουργείο Στρυμόνα-τρύγος μελιού 2015
Μια
σύντομη παρουσίαση του τρύγου μελιού
για να δώσω
μια γενική εικόνα της διαδικασίας στους
φίλους και
καταναλωτές
που δεν έχουν σχέση με την μελισσοκομία.
1.Εξαγωγή
των σφραγισμένων κηρήθρων -πλαισίων
από την κυψέλη. Μόνον
όταν οι
μέλισσες
έχουν σφραγίσει πάνω από τα 3/4 των κελιών
της κηρήθρας είναι ώριμο το μέλι.
![]() |
Όταν
δεν υπάρχει πλαίσιο με κηρήθρα οι
μέλισσες δημιουργούν μόνες τους,με την
δική τους αρχιτεκτονική.
|
2.Μεταφορά
των κηρήθρων στην αποθήκη που πληροί
τις συνθήκες υγιεινής (καθαριότητα,ελεγχόμενη
θερμοκρασία,ύπαρξη νερού, ρεύματος
κ.λ.π.)
3.Αποσφράγιση
της κηρήθρας και τοποθέτηση στον
μελιτοεξαγωγέα όπου με την φυγοκέντριση
επιτυγχάνεται η αφαίρεση του μελιού.
αποσφράγιση πλαισίου με ειδικό μαχαίρι |
Μελιτοεξαγωγέας |
Φυγοκέντριση |
4.Μετά
την φυγοκέντριση φιλτράρουμε το μέλι
με απλά ανοξείδωτα φίλτρα καθώς το
διοχετεύουμε σε επίσης ανοξείδωτα
δοχεία. Στα δοχεία αυτά το αφήνουμε για
10 με 15 ημέρες ώστε
όσα ξένα σώματα τυχόν υπάρχουν να ανέβουν στην
επιφάνεια ως αφρός και να τα απομακρύνουμε.
Στην συνέχεια συσκευάζεται σε κατάλληλα
για τρόφιμα δοχεία 27 κιλών και σε γυάλινα
βάζα και αποθηκεύεται σε χώρο σκοτεινό ,δροσερό ,στεγνό και καθαρό
έως την πώλησή του.
φίλτρο μελιού σε δοχείο αποθήκευσης. |
φιλτράρισμα-εσωτερικό δοχείου |
![]() |
μελιτοεξαγωγέας και δοχεία αποθήκευσης συνολικής χωρητικότητας 1.500 κιλών |
![]() |
βάζα με 3 διαφορετικές ποικιλίες
μελιού:
1.ανθόμελο του βουνού-2.ανθόμελο
του κάμπου-3.πευκανθόμελο.
|